Lecytyna sojowa – postaw na zdrowe źródła substancji

Zarówno u zwierząt, jak i u ludzi lecytyna wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Eksperci stwierdzili, że regularne dostarczanie tej substancji do organizmu poprawia koncentrację i pamięć. Producenci często dodają ją do swoich wyrobów. Sprawdź, co warto wiedzieć na jej temat!

Lecytyna sojowa – gdzie można ją znaleźć?

Powszechne stosowanie lecytyny jest dla nas niezwykle korzystne. Nie musimy się zbytnio starać, aby włączyć ją do naszej diety. Lecytyna znajduje się w żółtkach jaj, zielonych warzywach, nasionach słonecznika, soi, produktach mlecznych i wątróbce. Do produkcji suplementów najczęściej pozyskuje się ją z rzepaku. Rzeczywiście, roślina ta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla nas niezwykle cenne. Ponadto branża spożywcza korzysta z lecytyny sojowej. Sprawdza się ona w produkcji wyrobów cukierniczych, pieczywa, produktów instant oraz makaronów. Dodanie lecytyny do produktów spożywczych może poprawić konsystencję ciasta lub sprawić, że czekolada będzie miękka i aksamitna.

Za co odpowiada lecytyna?

Lecytyna sojowa polecana jest uczniom, studentom i wszystkim pracownikom umysłowym. Nie zapominajmy również o osobach starszych, które mają problemy z pamięcią. Co ciekawe, odpowiednia ilość lecytyny w organizmie zmniejsza dolegliwości związane z niektórymi chorobami, jak na przykład depresja. Preparaty zawierające lecytynę mają również korzystny wpływ na wątrobę. Pomagają w leczeniu mięśniaków i otłuszczenia. Lecytyna przywraca prawidłowe funkcjonowanie tego narządu oraz niweluje skutki uboczne substancji takich jak alkohol. Lecytyna bierze również udział w metabolizmie cholesterolu i tłuszczów. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zatorów czy zakrzepów.

Lecytyna rzepakowa – co warto wiedzieć?

Okazuje się jednak, że nasz organizm nie potrzebuje dużych dawek lecytyny w ciągu dnia. Lekarze specjaliści zalecają, aby maksymalna dawka nie przekraczała 2,5 g dziennie. Spokojnie wystarczą naturalne źródła substancji, chociażby rzepak. Lecytyna rzepakowa jest bogata w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma bardzo dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Z tego powodu jest chętnie stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Producenci żywności pozyskuję lecytyny ze źródeł takich jak to https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Firmy dostarczające ten surowiec muszą przestrzegać wszystkich standardów dostaw, przechowywania i transportu. Potwierdzają to różne certyfikaty.

Lecytyna sojowa czy rzepakowa – co wybrać?

Lecytyny sojowe i rzepakowe różnią się głównie stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Lecytyna rzepakowa ma znacznie lepszy stosunek, a dodatkowo zawiera mniej kwasu nasyconego. Nie zmienia to jednak faktu, że lecytyna, niezależnie od jej źródła, jest ważnym elementem diety i warto się w nią uzbroić. Źródłem lecytyny sojowej jest oczywiście soja, roślina bogata w białko. Włączenie jej do codziennego menu przyniesie wiele korzyści.